Gå direkt till innehåll
David, Nils och Pierre från Eriksberg Vilt & Natur har skapat Blekinges nya landskapsrätt. Bilder: Lotta Johansson, Visit Blekinge
David, Nils och Pierre från Eriksberg Vilt & Natur har skapat Blekinges nya landskapsrätt. Bilder: Lotta Johansson, Visit Blekinge

Blogginlägg -

Blekinges nya landskapsrätt är utsedd

Den officiella smaken av Blekinge: Sill, vildand och jordgubbar

Vi på Visit Blekinge pratar ofta om smaken av Blekinge och lyfter lokala och närodlade råvaror och produkter. Vi berättar om våra gårdsbutiker, krogar och producenter. Det finns säkert nästan lika många bilder av vilka rätter och råvaror som är essensen av Blekinge som det finns kockar men från och med nu finns det en officiell landskapsrätt – en trerättersmeny signerad Nils, Pierre och David på Eriksberg Vilt & Natur i Åryd. Att just deras rätt samlar smaken av Blekinge på allra bästa sätt beslutade juryn efter en eftermiddag med intensivt provsmakande.


Eriksbergs vinnarmeny

Förrätt: friterad sill med gubbröra på rågskorpa

Varmrätt: Kroppkaka med vildand. Brynt smör. Honung. Vinbär.

Dessert: Kronans kaka med jordgubbar, marinerade i Flaggpunsch.

Vinnarteamet och framgångsfilosofin

I teamet finns kocken Nils, sommelieren David och charkuteristen Pierre. Såhär sa vinnarna om sitt bidrag och tankarna bakom menyn när de var klara med sin servering:

– Det känns som att vi har hittat smakerna som kan ge Blekinge en tydligare smakidentitet. Sillen kändes självklar och sjöfågeln likaså. Historiskt har det varit kärvt att leva i Blekinge och man har fått ta väl vara på det som havet och fälten haft att ge. Jordgubbar förstås och så är det potatis i dessertkakan – ursprungligen för att dryga ut men nu och här, minst lika mycket för saftighetens skull.

– Alla ska kunna laga vår Blekingemeny hemma. Det är inte så avancerat, inte så många moment eller ingredienser för det är så vi tycker att matlagning är när det är som bäst – enkelt och roligt. Man ska vara glad i köket.



Tre krogar var inbjudna

Tre blekingska krögare var inbjudna att skapa sin tolkning av länets landskapsrätt och de övriga två var Astensmåla Mat & Vingård från Svängsta/Karlshamn och Restaurang Blåregn från Sölvesborg.

En efter en presenterade de sina rätter för juryn bestående av Landshövding Ulrica Messing och de båda matprofilerna Louise Borgström och Filip Gamelius. Massor med lådor, bleck och burkar bars in i köket där kockteamen samsades fint om utrymmet i det relativt trånga rummet mellan skiftena. Just innan det var dags för presentation fick varje team 30 minuter exklusiv tillgång till köket, för att kunna fokusera. Men stämningen var förvånansvärt avslappnad och vänskaplig. Kockarna var kanske nervösa men det märktes inte alls.

Restaurang Blåregns tävlingsmeny

Förrätt: Silltartar – krispig ankarstock, nässelskum – våtarvskräm – brynt smör – strandörter – picklade senapsfrön – inlagd rödlök

Varmrätt: Bakad kronhjort – rostad dovhjortsbog – kryddig rödvinssås – kroppkaka – potatispuré – betor – morot – getostkräm

Dessert: Slånbärsparfait och björnbärsmousse – hasselnötskaka – hasselnötskräm – björnbärsgel – björnbärssås – grädde

Tankar om menyn

– Vår meny visar vår bild av smakerna i länet. Hav, skog och jord och allt det finns ju i Blekinge. Det är delvis ett utifrånperspektiv eftersom vi bott på annat håll men också minnen från somrar under en hel uppväxt. Vi har också tänkt på att få med Blekinge i dukningen och dryckerna. Tallrikar från en Sölvesborgskeramiker och glasdetaljer från glashyttan som förr fanns i staden. Och slånbärslikören har svärmor gjort, berättar Ulrika.

Astensmåla Mat & Vingårds tävlingsmeny

Förrätt: Gädda – dill – ättika. Gädda, dillvariation, picklade grönsaker

Varmrätt: Hjort – kål – trädgården. Grillat innanlår av dovvilt, kål, fermenterad vitlök, grisspäck, från trädgården

Dessert: Rabarber – fläder. Rabarber, rabarber, rabarber, rabarber och fläder

Tankar om menyn

– Vi kör bara lokala råvaror, det mesta kommer till och med från Astensmåla gårds ägor. Säsongen styr menyn men vi ser också till att fermentera, lägga in, frysa, salta, safta och sylta så att vi kan ta med smakerna från en säsong till en annan. Som flädern vi använder idag, den är från förra sommaren. Med vår meny vill vi inspirera fler att ta väl hand om Blekinges råvaror, för hållbarhetens skull. Det är inte så komplicerat egentligen, bara tanken planterats. Vår trerättersmeny visar hur vi tycker att Blekinge ska smaka.


Mäkta imponerad jury

Juryn tackade hjärtligt för de fantastiska smakupplevelserna som imponerade stort. Filip Gamelius berättade att det varit hans svåraste juryarbete hittills och att han under tävlingsdagen serverats några av de godaste rätterna han någonsin ätit. Han sa också att han var tacksam att de tre restaurangerna finns i Blekinge och skapar mat på den här nivån – sätter länet på matkartan. Eriksberg vann på sin helhet och förmåga att lyfta traditionella Blekingesmaker på ett enkelt och modernt sätt.

Grattis Eriksberg Vilt & Natur! Och grattis Blekinge som fått en ny officiell landskapsrätt med kroppkaka på vildand i huvudrollen.



OM TÄVLINGEN OCH DEN FORTSATTA RESAN:

Blekinges landskapsrätt kommer att presenteras under SMAK-festen i Karlshamn 21–23 juli. Tillsammans med landets övriga landskapsrätter representerar Eriksbergs vinnande rätt även vårt län på evenemanget Svenska landskapsrätter vid Måltidens Dag i Stockholm den 20 oktober.

Bakom initiativet till Svenska landskapsrätter står Gastronomiska Akademien, Måltidsakademin och Skogs- och Lantbruksakademien. Förhoppningen är att väcka nya generationers intresse för lokala råvaror, svensk måltidskultur, landsbygdsutveckling och stärka den nationella livsmedelsstrategin (källa: Länsstyrelsen Blekinge).

Kontakter

Fredrik Jenfjord

Fredrik Jenfjord

Presskontakt VD/CEO +46702875445