Gå direkt till innehåll
Färgstarka blekingar : Kämpargård om friluftsliv och krisberedskap

Nyhet -

Färgstarka blekingar : Kämpargård om friluftsliv och krisberedskap

DET FINNS MYCKET BRA FOLK I BLEKINGE. Folk som kan, känner och tycker mycket. Nu låter vi några av dessa färgstarka blekingar dela med sig av sina tankar, som en sorts krönikörer i vårt nyhetsbrev. Först ut är högaktuelle Niklas Kämpargård som blivit hela Sveriges krisberedskapsexpert, säg den morgontevesoffa som han inte synts i 2021/2022? Prepping och beredskap har gått från att vara något extremt till att räknas som sunt förnuft. Niklas avslöjar varför "frilufsare" skulle ha en fördel om krisen kommer.

Om krönikören: Niklas Kämpargård arbetar med ledutveckling, friluftsliv och krisberedskapsfrågor. Har skrivit böckerna Krishandboken, Preppa Mat, Storm, översvämning och torka och Lev som en bonde. och en hel rad andra böcker om friluftsliv, semester med barn med mera. Niklas är globetrottande skribent, föreläsare och fotograf, och ledutvecklare för Blekingeleden.

KRÖNIKA AV NIKLAS KÄMPARGÅRD:

Den som uppskattar friluftsliv har goda förutsättningar att klara en samhällsstörning

När Myndigheten för samhällsskydd och -beredskap (MSB) 2018 släppte broschyren Om krisen eller kriget kommer var det många som häcklade myndighetens beslut. Otaliga var de ledarskribenter, bloggare och samhällskritiker som menade att krigshotets tid var förbi. Idag är tongångarna helt annorlunda och efter Rysslands invasion av Ukraina har MSB behövt skicka ut så många broschyrer, jodå folk har kastat de gamla, att myndigheten behövt anställa mer personal för att ens klara posthanteringen.

I Blekinge är beredskapen på många sätt betydligt bättre än i större städer. Vi har helt enkelt närmare till livsmedelsproduktionen och betydligt fler människor som bor på landsbygden. Därmed inte sagt att man behöver ta ett mindre ansvar i Blekinge. Snarare behöver alla människor se över sin egen krisberedskap och förbereda sig på strömavbrott, betalsystemskollaps, väderrelaterade hotbilder och leverantörssvårigheter. 

Bäst förberedd är troligtvis den som redan håller på med friluftsliv, han eller hon som vandrar eller paddlar och har hela garderoben full av sovsäckar, friluftskök och varma kläder. Den som dessutom fyller på skafferiet med mat för åtminstone en vecka, lagrar vatten på dunk på en mörk och sval plats och ser till att ha gott om bränsle till spritköket hemma är väl förberedd på en samhällsstörning samtidigt som hen när som helst kan ge sig ut på en härlig vandringstur.

Köp alla böckerna: Adlibris eller Bokus

Följ Niklas på Instagram: @niklas.kampargard

Prenumerera på Visit Blekinges nyhetsbrev: Mejla till info@visitblekinge.se så sätter vi upp dig på listan.

Kontakter

Fredrik Jenfjord

Fredrik Jenfjord

Presskontakt VD/CEO +46702875445