Gå direkt till innehåll
Klok tanke från en camping i Blekinge – logialternativet med flest kommersiella gästnätter.
Klok tanke från en camping i Blekinge – logialternativet med flest kommersiella gästnätter.

Pressmeddelande -

2021 – historiskt starkt år för besöksnäringen

2020 var ett extremt tufft år för besöksnäringen över hela landet med rekordlåga nivåer sett till antal kommersiella gästnätter. I Blekinge blev 2021 betydligt bättre! Faktum är att det var fjärde bästa året någonsin, trots det svåra läget under första halvåret. Det visar att besöksnäringsföretagens slit och förmåga att ställa om, i kombination med Visit Blekinges marknadsföringsval, har haft en kraftfull effekt.


Totalt spenderades 951 769 kommersiella gästnätter i stugor, på vandrarhem, hotell och campingar i Blekinge – en ökning med 17,7 % jämfört med föregående år. Och hela 772 246 av totalen var övernattare från Sverige, aldrig förr har så många svenskar besökt Blekinge.

– Den omställning vi gjort genom att marknadsföra oss regionalt och nationellt under pandemin har uppenbarligen gett goda resultat, säger Ola Söderdahl, VD på Visit Blekinge.

Tyskland är fortsatt viktigaste utlandsmarknaden

Bland de utländska gästnätterna dominerar Tyskland. Av ca 175 000 utländska gästnätter står landet för knappt 80 000. Övriga 95 000 fördelas främst mellan Polen, Danmark, Nederländerna och Norge,

Vi jämför oss ständigt med rekordåret 2019 då vi för första och enda gången kom upp i över 1 miljon kommersiella gästnätter. Att vår näring nu mäktar med att göra det fjärde bästa resultatet någonsin med de förutsättningar som 2021 bjudit på, är minst sagt imponerande och gjuter rejält med mod inför framtiden, fortsätter Ola Söderdahl.

Det var de lättade restriktionerna under sommaren som möjliggjorde Blekinges positiva siffror:

– Tack vare att vi aldrig upplevt ett bättre tredje kvartal med totalt 550 000 kommersiella gästnätter dessa tre månaderna, hämtar vi upp en tung inledning på året, säger Mattias Pettersson, Destinationsutvecklare på Visit Blekinge.

Campingar är den dominerande boendeformen

Campingarna den största enskilda boendeformen bland våra besökare med lite drygt 46% av alla övernattningar. Under 2021 har campingarna bidragit med 445 000 övernattningar vilket är den näst högsta uppmätta siffran någonsin. Indikationerna från Blekinges ställplatser och gästhamnar är också mycket positiva men dessa logialternativ omfattas inte av redovisningskravet och finns inte med i rapporten.

Vi blickar fram mot ett nytt kapitel i Blekinges besöksnäring där vi kommer stärkta ur pandemin. Vi har aldrig varit starkare på den svenska marknaden och lägg då till att vi har bra förutsättningar att dubblera de utländska gästnätterna. Där finns det framförallt en oerhörd potential i Tyskland, avslutar Ola Söderdahl.

Källa: Tillväxtverket. Preliminär statistik från SCB, inkvarteringsstatistik för hotell, stugor, camping, privatförmedlade stugor och lägenheter. 

Statistik i detalj: Se bifogad PDF "Turismstatistik, överblick" från Tillväxtverket samt  Turismstatistik - Överblick (tillvaxtverket.se)

Frågor? Kontakta Ola Söderdahl

Ämnen

Kategorier


Visit Blekinge AB (svb) ägs av Region Blekinge och länets kommuner. Vårt uppdrag är, att i nära samverkan med näringslivet, ägarna och andra offentliga intressenter, optimera förutsättningar för utveckling i regionen. Inte bara av besöksnäringen utan också av inflyttning, talangattraktion och etableringar.

Bolaget har både det nationella och internationella marknadsuppdraget att öka Blekinges konkurrenskraft. Oavsett kommunikationskanal och anpassningar för våra målgrupper, handlar alla Visit Blekinges insatser om att fler ska upptäcka och välja Blekinge.

Kontakter

Fredrik Jenfjord

Fredrik Jenfjord

Presskontakt VD/CEO +46702875445

Relaterat innehåll