Gå direkt till innehåll
Projektet bjuder på många lovande insatser för besöksnäringen under 2022. Anmälan är löpande.
Projektet bjuder på många lovande insatser för besöksnäringen under 2022. Anmälan är löpande.

Pressmeddelande -

Över 100 i besöksnäringen vill trotsa krisen och satsa på utveckling

Pandemin har drabbat Blekinges besöksnäring hårt och därför initierades EU-projektet CoTourism som erbjuder företagen konkreta utvecklingsinsatser – helt kostnadsfritt. Under dagens pressträff presenterades projektets första framgångsrika år. Samtidigt välkomnas nya deltagare inför 2022 som bjuder på lovande insatser för att fler turistprodukter ska bli utvecklade, paketerade och digitalt säljbara.

Pandemin beräknades slå hårt mot branschen, varpå Region Blekinge och Visit Blekinge initierade ett EU-projekt för att hjälpa företagen att utvecklas istället för att avvecklas. Nu har projektet drivits under ett år med framgångsrika insatser för regionens företag inom bl. a. mat, logi och upplevelser. 

Dagens pressträff blev en hybridvariant där projektledare Lotta Johansson och Visit Blekinges VD Ola Söderdahl tog emot på kontoret medan projektteam och deltagande företag fanns med digitalt.

 Besöksnäringen är en av Blekinges viktigaste branscher som motor för kompetensförsörjning, inflyttning och etablering. Vi har gjort ett gediget förarbete med besöksnäringen, och i projektet levererar vi det som är viktigt på riktigt. Det är ingen teori det här, utan praktik med riktiga insatser baserat på företagens behov, säger Ola Söderdahl.

Drivet att fortsätta utvecklas i en utmanande tid

Insatser har exempelvis både varit bredare annonseringskampanjer för att stärka Blekinge som besöksdestination, och konkret riktade mot företagen som proffsfotohjälp. En större insats har berört ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbar paketering av erbjudanden. 

Lotta är projektledare för CoTourism som stöttar besöksnäringsföretag i pandemin.

 Alla genomförda insatser har haft högt deltagarantal och stort engagemang. I kursen Hållbar Produktutveckling fullföljde 70% utbildningsserien vilket kan jämföras med den upphandlade konsultens snitt på 40%. Detta tyder på att projektets innehåll speglar näringens behov, och att företagen – trots två intensiva och exceptionellt utmanande år – fortfarande har drivet och passionen att fortsätta utvecklas, menar Lotta Johansson.

Insatser som möter företagens behov

Nätverksträffar kring hur man samarbetar, nyttjar Blekinges styrkeområden, paketerar erbjudanden, säljer in idéer och hittar finansiering är ytterligare exempel på insatser, liksom analyser för exempelvis målgrupper, marknader och trender. En annan uppskattad insats har varit kartläggning av digitala system och kanaler som kan stärka branschföretagens konkurrenskraft.

 Jag har varit med i en del projekt genom åren och detta är det enda som på så kort tid har gett resultat. Det bästa är att det inte är som en serie som man inte fattar handlingen av om ett avsnitt missas, utan att det är fristående insatser som ger konkret nytta för oss företag och som speglar våra önskemål, säger Christer Jönsson, ägare av Hälleviks Camping.

Plats för ännu fler 2022

Över 100 besöksnäringsföretag har redan visat intresse för CoTourism, och nya intresserade kan fortfarande hoppa på tåget. 2022 är fyllt med aktiviteter som stöttar till utveckling och ökade intäkter. Det blir utbildningar i digitala system och kanaler, stöd för webb, foto och text i det vardagliga arbetet, liksom nätverks- och inspirationsträffar kring företagens utmaningar och möjligheter. Eller vad sägs om en unik utvärderingsprocess för att uppnå ännu bättre och hållbara gästupplevelser? Detta och mycket mer erbjuds under kommande år.


Fakta om CoTourism

Finansiärer: EU-medel via Nationella regionfondsprogrammet och Region Blekinge

Utförare: Visit Blekinge

Budget: 6,4 miljoner

Varaktighet: 2020-2023

Antal genomförda insatser: 7

Antal företag som fått stöd: 50+

Antal företag som hittills visat intresse: 100+

Vill du veta mer om projektet?
Kontakta Lotta@visitblekinge.se
eller titta in på visitblekinge.se/cotourism

Kategorier


Visit Blekinge AB(svb) ägs av Region Blekinge och länets kommuner. Vårt uppdrag är, att i nära samverkan med näringslivet, ägarna och andra offentliga intressenter, skapa optimala förutsättningar för utveckling i regionen – inte bara av besöksnäringen utan också av inflyttning, talangattraktion och etableringar.

Bolaget har både det nationella och internationella marknadsuppdraget att öka Blekinges konkurrenskraft med effektiv och bred marknadsföring som stärker varumärket Blekinge. Vi står för insatser och aktiviteter som ska öka antalet besökare enligt de mål som tagits fram i strategin för besöksnäringen och i den regionala utvecklingsstrategin. Oavsett kommunikationskanal och anpassningar för våra målgrupper, handlar alla Visit Blekinges insatser om att fler ska upptäcka och välja Blekinge.

Kontakter

Fredrik Jenfjord

Fredrik Jenfjord

Presskontakt VD/CEO +46702875445

Relaterat innehåll