Gå direkt till innehåll
Fotograf: Frits Meyst, Wideoyster
Fotograf: Frits Meyst, Wideoyster

Pressmeddelande -

Skandinaviens längsta hängbro byggs i Blekinge!

Pressmeddelande, 2022 07 01

Beviljade medel till byggnation av Skandinaviens längsta hängbro

Flera samverkansparter jublar när Tillväxtverket nu beviljar medel till byggnation av två längre hängbroar för vandring utanför Karlshamn, Blekinge. Den ena blir sannolikt Skandinaviens längsta. Syftet med broarna är att knyta ihop två kustleder i naturreservatet Eriksbergs stränder. Lederna och de nya broarna blir en del av lednätverket ARK56 och länkas därmed samman med leder för bl a kajak, cykel och skärgårdsbåt. – Bron kommer att bli ett signum för Blekinges kust och får dessutom stor betydelse för friluftslivet, naturturismen och en rad besöksnäringsföretag, säger Mattias Holmquist på föreningen Blekinge Arkipelag som blir projektägare för brobygget.

Tillväxtverkets satsning ”Investera i leder i landsbygder” finansierar byggprojektet med drygt 4,5 miljoner kronor och ytterligare medel har skjutits till från Sparbanken i Karlshamn och Naturskyddsföreningen Karlshamn. Broarna knyter inte bara samman de befintliga lederna (totalt ca 13 km vandring) utan öppnar också för möjligheten till kustnära vandring mellan Karlshamn och Ronneby (ca 45 km vandring). Detta har klarlagts i en förstudie kring brobygget som finansierats av Länsstyrelsen i Blekinge.

Per-Arne Olsson, VD på Eriksberg Vilt & Natur AB, driver Nordens största safaripark helt intill de tilltänkta broarna och såg tidigt poängen med en broförbindelse: - Våra gäster efterfrågar vandringsupplevelser och det är tydligt att målgruppen vandrare ökat ännu mer under pandemin. Med små insatser kommer vi tack vare broarna att kunna skapa en rad nya erbjudanden som attraherar både blekingebor och naturturister från såväl Sverige som närliggande länder.

Niklas Kämpargård, ledansvarig på Region Blekinge och Magnus Broomé, projektledare, är överens om att ca 350 meter hängbroar för vandring är ett besöksmål och en attraktion i sig. Att de dessutom ligger i en oexploaterad del av biosfärområdet Blekinge Arkipelag med utsikt mot skärgården borgar för stort intresse. – Men broarnas och ledernas syfte är inte en massturism, utan ett sätt att öka värdet på våra unika kust- och skärgårdsmiljöer, säger Niklas. Karlskrona kommun har dessutom helt nyligen beviljats medel från Tillväxtverket i ett parallellt projekt som på sikt ska kunna leda till en certifiering av biosfärområdet som hållbar destination. – Vi siktar på en invigning av broarna redan under säsongen 2023, säger projektledare Magnus Broomé som i nuläget är i färd med tillstånd och kontrakt.

Presskontakt, för mer info:
Mattias Holmquist, koordinator Blekinge Arkipelag, 070-63 22 545
Magnus Broomé, projektledare Pointzero, 070-810 82 01

Kategorier


Visit Blekinge AB(svb) ägs av Region Blekinge och länets kommuner. Vårt uppdrag är, att i nära samverkan med näringslivet, ägarna och andra offentliga intressenter, skapa optimala förutsättningar för utveckling i regionen – inte bara av besöksnäringen utan också av inflyttning, talangattraktion och etableringar.

Bolaget har både det nationella och internationella marknadsuppdraget att öka Blekinges konkurrenskraft med effektiv och bred marknadsföring som stärker varumärket Blekinge. Vi står för insatser och aktiviteter som ska öka antalet besökare enligt de mål som tagits fram i strategin för besöksnäringen och i den regionala utvecklingsstrategin. Oavsett kommunikationskanal och anpassningar för våra målgrupper, handlar alla Visit Blekinges insatser om att fler ska upptäcka och välja Blekinge.

Kontakter

Fredrik Jenfjord

Fredrik Jenfjord

Presskontakt VD/CEO +46702875445