Gå direkt till innehåll
Marknadsföringen av Blekinge och vår gemensamma service till besökare, inflyttare och företag, tillför ett värde för alla!
Marknadsföringen av Blekinge och vår gemensamma service till besökare, inflyttare och företag, tillför ett värde för alla!

Blogginlägg -

Live in Blekinge, en kraftsamling för hela länet

Blekinge både växer och krymper samtidigt. Många arbetsgivare är i tillväxt och har behov av att anställa nya medarbetare och samtidigt har vi en krympande befolkning. Det går inte ihop, och därför agerar vi nu tillsammans i hela Blekinge för att öka befolkningen och säkra kompetensförsörjningen, genom satsningen Live in Blekinge.

Minskningen påverkar både företagen och oss invånare
Blekinge har sett en stadig minskning av invånare sedan 2018, främst bland den arbetsföra befolkningen. I förlängningen är detta inte endast ett problem för våra företag, som behöver anställa, utan för oss alla. Färre invånare som arbetar och betalar skatt innebär en försämrad välfärd – vård, skola, omsorg. Det innebär också en lägre livskvalitet med minskat utbud av kultur, föreningsliv och nöjen. Med en växande befolkning får vi både bättre möjligheter till kompetensförsörjning, men också större skatteintäkter till våra gemensamma kostnader.

Öka kännedomen om Blekinge och våra kommuner
För att få fler personer att välja Blekinge som plats att besöka, flytta till, etablera en verksamhet eller investera i måste vi först och främst se till att öka kännedomen om att Blekinge och Blekinges kommuner finns. Och att människor associerar Blekinge med positiva uppfattningar gällande karriärmöjligheter, innovation, framåtanda och livskvalitet. Vi behöver även tillsammans se till att det är enkelt och smidigt att välja Blekinge. Ett gott bemötande kombinerat med lätt tillgänglig relevant information som möter individens behov är avgörande.

Ett positivt bemötande och effektiv service
Man kan fråga sig om det är rätt att marknadsföra en region, eller om allt krut bör läggas på att lyfta fram de enskilda orterna eller kommunerna. Vi tror att Blekinge behöver samarbeta för att både få det genomslag som behövs, och för att möta de behov som finns hos potentiella inflyttare. Föreställ dig en familj med två vuxna och två barn. De bestämmer sig för att flytta till Blekinge, eftersom en av de vuxna fått jobb inom exempelvis Flygvapnet här. Arbetet finns i Ronneby, men familjen hittar ett hus i Karlshamns kommun 20 minuter bort. Den andra vuxna i familjen behöver ett arbete, exempelvis som lärare. Hen hittar ett sådant jobb i Sölvesborg, 20 minuter åt andra hållet. Barnen behöver skola och barnomsorg. Familjen är också väldigt intresserad av friluftsliv, och aktiverar sig i en förening i Olofström. Helt plötsligt är familjen aktiv i fyra olika kommuner, inom 20-30 minuter från sitt hem. För att möta informationsbehovet hos den här familjen måste ett regionalt samarbete finnas kring inflyttarservice. Ingen av kommunerna kan enskilt möta upp behovet.

Ett värde för alla
Blekinge är inte särskilt stort, varken geografiskt eller befolkningsmässigt. På en timme tar man sig från ena änden till den andra, vilket är inom acceptabelt pendlingsavstånd. Du kan alltså köpa ett hus i Olofströms vackra omgivningar och arbeta i Karlskrona. Vi måste samarbeta, och vår gemensamma nämnare är Blekinge, som vi alla är en del av. Live in Blekinge lyfter fram hela regionen och gör den mer attraktiv. Vi bygger också upp regional samverkan för att möta behovet hos besökare, inflyttare och näringslivsaktörer genom att skapa ”en väg in” till Blekinge, där man enkelt ska få svar på sina frågor. Det vinner alla enskilda orter, arbetsgivare och enskilda också på. Marknadsföringen av Blekinge och vår gemensamma service till besökare, inflyttare och företag sker inte på bekostnad av någon, utan tillför ett värde för alla!

Läs mer om projektet på: /live-in-blekinge

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Jenfjord

Fredrik Jenfjord

Presskontakt VD/CEO +46702875445

Relaterat innehåll