Gå direkt till innehåll
Årets vinnare av #Tillsammanspriset är Hanö Dyk och Ribcharter.
Årets vinnare av #Tillsammanspriset är Hanö Dyk och Ribcharter.

Pressmeddelande -

#Tillsammansprisets vinnare brinner för att ge fler möjligheten att se värdet i Blekinges unika miljöer

Årets vinnare av Visit Blekinges stipendium #Tillsammanspris är Hanö Dyk och Ribcharter – ett nystartat företag med stor passion för Östersjön och de höga kultur- och naturvärden som Blekinges kust erbjuder. En vinnare som berättar om nödvändigheten i att samarbeta med andra företag och det varma mottagande från Blekinges besöksnäring.

Under Blekinges näringslivsgala Guldeken belönas goda prestationer under det gångna året med fina priser. Ikväll har Visit Blekinge för andra året delat ut stipendiet #Tillsammans på 25 000 kronor till ett besöksnäringsföretag som bidrar till att skapa fruktbara samarbeten, byggda på ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Årets vinnare är Hampus Södergren som driver Hanö Dyk & Ribcharter.

– Jag är jätteglad och överväldigad! Priset är en bekräftelse på att min lite udda affärsidé har landat rätt. Jag kommer från en annan bransch och besöksnäringen har varit så välkommande. Jag har verkligen känt att vi är tillsammans här, från lokal till regional nivå, från det offentliga till företagen. Och att alla jag möter vill väl och siktar framåt. #Tillsammanspriset speglar min verksamhet bra; jag säljer ju en upplevelse där kunden kan lägga på tillval som exempelvis restaurangbesök eller övernattning och jag är beroende av samarbeten. Starten för mitt företag har varit mycket bättre än jag vågat hoppas och jag har många planer inför framtiden, säger Hampus Södergren.

Mer om Hanö Dyk & Ribcharter

Företaget har en stor passion för Östersjön och det kulturarv som finns längs Blekingekusten. Under guidade turer på öppet hav och i natursköna passager, sprids kunskap och inspiration kring platsens höga natur- och kulturvärden. Målgrupper för turerna är såväl privatpersoner som företag och skolor. Hanö Dyk & Ribcharter har medvetet valt att prioritera bort extrem fart och motorstyrka för att istället fokusera på naturupplevelse, säkerhet och hållbarhet. Allt bränsle som förbrukas under båtfärderna klimatkompenseras. Företaget är också en av initiativtagarna bakom hållbarhetsprojektet Hanö Torskrev som syftar till att anlägga konstgjorda rev för att gynna tillväxten av torsk i Östersjön.

– Tillsammanspriset ger oss möjlighet att lyfta drivna eldsjälar som ser samverkan och hållbarhet som självklarheter, vilket även kan inspirera andra att våga och vilja ta efter. Samtidigt är det ett sätt för oss att uppmärksamma hela besöksnäringen som bransch, den är tveklöst en förebild när det gäller att se varandra som kollegor snarare än konkurrenter. Sällan har jag sett en bransch som i samma utsträckning förstår att vägen framåt är tillsammans, säger Lotta Johansson, projektledare på Visit Blekinge, som sitter med i juryn tillsammans med Region Blekinge och flera besöksnäringsföretag.

Motivering #Tillsammanspriset 2022: Hanö Dyk & Ribcharter

Det finns de som vill lite mer. Som vågar satsa och ser samverkan som en självklarhet. Ja, hållbarhet också. Som brinner för att fler ska uppleva och se värdet i våra unika miljöer och vatten. Årets pristagare är ung och företaget relativt nytt men agerandet är moget och ansvarsfullt. Som nybliven aktör i ARK56 utvecklar pristagaren sitt erbjudande tillsammans med andra i nätverket samtidigt som företagaren adderat värde genom naturguide-certifiering och sitt engagemang för att rädda torskbeståndet i Östersjön. Fart och fläkt men också kunskap och förändring.

Blekinge turismpris till SRF

På galan delades ytterligare ett pris med besöksnäringskoppling ut av Region Blekinge – Blekinge turismpris. Det går till ett besöksnäringsföretag som uppvisat föredömliga insatser inom nytänkande och hållbarhet, och som bidrar till bättre livsmiljö och tillväxt i Blekinge. Årets vinnare är Sweden Rock Festival. I motiveringen kan du bland annat läsa att “det inte växer någon mossa på en rullande sten" och att pristagaren vill göra skillnad genom att förbättra, förändra och erbjuda en unik upplevelse. Visa att livet på en musikfestival kan vara tryggt, bekvämt och ösigt till max på samma gång.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visit Blekinge AB(svb) ägs av Region Blekinge och länets kommuner. Vårt uppdrag är att, i nära samverkan med näringslivet, ägarna och andra offentliga intressenter, skapa optimala förutsättningar för utveckling i regionen – inte bara av besöksnäringen utan också av inflyttning, talangattraktion och etableringar.

Bolaget har både det nationella och internationella marknadsuppdraget att öka Blekinges konkurrenskraft med effektiv och bred marknadsföring som stärker varumärket Blekinge. Vi står för insatser och aktiviteter som ska öka antalet besökare enligt de mål som tagits fram i strategin för besöksnäringen och i den regionala utvecklingsstrategin. Oavsett kommunikationskanal och anpassningar för våra målgrupper, handlar alla Visit Blekinges insatser om att fler ska upptäcka och välja Blekinge.

Kontakter

Fredrik Jenfjord

Fredrik Jenfjord

Presskontakt VD/CEO +46702875445

Relaterat innehåll